Çanakkale' de 2000 yıllık ayak izi


 Çanakkale'de "2 bin yıllık ayak izi" bulundu

Parion'da bulunan 2 bin yıllık ayak izi, bölgedeki yaşama ışık tutacak



"Burası antik çağda, 2 bin yıl önce de bir balıkçılık merkeziydi, şu anda da bölgede balıkçılık yapılıyor. O dönemdeki insanların dişlerindeki aşınmanın günümüzdeki insanlarda da devam ettiğini gördük"

Biga ilçesi Kemer köyü yakınında yer alan Helenistik dönemin önemli antik liman kenti Parion'daki kazılarda, 2 bin yıllık ayak izi bulundu. Bu izin, tuğlaların yapımı ve bölgedeki inşaat çalışmaları sırasında bir işçinin yanlışlıkla harcın üzerine basması sonucu oluştuğu tahmin ediliyor.

Alınan bilgiye göre, antik kentteki sezon kazılarına, güney nekropol, tiyatro, odeon, Roma hamamı, yamaç ve sondaj yapıları başta olmak üzere 7 bölgede devam ediliyor. Bunun yanı sıra kentin farklı noktalarında sondajlar yürütülüyor.

Restorasyon ve konservasyon çalışmalarının da yapıldığı bölgede, önceki yıllarda ortaya çıkarılan ve kazısı biten erken Bizans şapeliyle ilgili arkeopark projesinin tamamlanması hedefleniyor.

Kazı Heyeti Başkanı ve Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vedat Keleş, bu yılki kazılarda çok önemli bilgilere ve verilere ulaştıklarını söyledi.

Parion için çok önemli veriler elde edilen Roma hamamı kazılarında bir tuğla bulduklarını anlatan Keleş, şöyle devam etti:

"Tuğlanın üzerinde, 2 bin yıl önce, o dönem burada yaşayan bir kişinin ayak izine rastladık. Boyutlarına baktığımızda normal bir ayak izi olduğunu tespit ettik. Tahmin ediyoruz ki bu ayak izi, tuğlaların yapımı ve bölgedeki inşaat çalışmaları esnasında orada çalışan bir işçinin bilmeden, yanlışlıkla üzerine basması sonucu oluştu. Bu ayak izinin yanında bir de pati izi var. Bu izin de, ayak izinin sahibinin köpeğine ait olduğunu tahmin ediyoruz. Söz konusu izlerin, bilinçsizce, tuğla henüz hamur haldeyken yanlışlıkla üzerine basılması sonucu oluştuğunu düşünüyoruz."

Keleş, ayak izinin, arkeoloji tarihi bakımından ilginç bir buluntu olduğunu vurguladı.

Antik dönemde yaşamış bir insanın ayak izine ulaşmaktan memnuniyet duyduklarına değinen Keleş, "Antik Roma döneminde yaşayan insanlarla şu anki insanların boyları hemen hemen aynı. Bu ayak izi, normal yaşlarda yetişkin sayılabilecek bir insana ait olabilir. 40 ya da 41 numara olduğunu tahmin ediyoruz" diye konuştu.

İNSAN İSKELETİNDEKİ DİŞLERDE AŞINMA İZLERİ

İÇDAŞ Çelik, Enerji, Tersane ve Ulaşım AŞ ana sponsorluğunda yürütülen kazılarda bu yıl genel anlamda çok önemli bulgulara rastladıklarını aktaran Keleş, ayrıca antropolojik bulgular anlamında önemli bir keşfin de Parion'da gerçekleştiğini aktardı.

Keleş, şunları kaydetti:

"Burada kazılar sırasında çıkan iskeletler antropologlar tarafından incelendiği sırada hepsinin ön dişlerinde bir aşınma olduğunu tespit ettik. Bu, neden olabilir diye düşündük. Acaba tahıldan mıdır? Ya da bunun sebebi nedir diye araştırdık. Tabii bunun için biz farklı bir yöntem denedik. Kemer köyünde yaşayan yaşlı bir amcayı kazı evine davet ettik. Amcaya, bize ön dişlerini göstermesini istedik. İskeletle karşılaştırdığımızda amcanın dişlerindeki aşınmanın birebir aynı olduğunu gördük. Çok ilginçti. Acaba dedik, binlerce yıldır yemek rejiminde mi bir değişiklik olmamış? Ya da başka bir neden mi var diye sorduk amcaya. Meğer balıkçılar, ağ yaparken malzemeyi ağızlarına alıp ön dişleriyle tutarmış. Sonra anladık ki bu aşınma tamamen mesleki bir aşınmaymış. Burası antik çağda, 2 bin yıl önce de bir balıkçılık merkeziydi, şu anda da bölgede balıkçılık yapılıyor. O dönemdeki insanların dişlerindeki aşınmanın günümüzdeki insanlarda da devam ettiğini gördük. Bu dişlerdeki aşınma 2 bin, 2 bin 200 yıldır devam ediyor."

 Etiketler: çanakkale, roma, restorasyon, kazı, ayak izi, helenistik, parion, 2 bin yıllık ayak izi


Kaynak: http://www.trthaber.com/haber/kultur-sanat/canakkalede-2-bin-yillik-ayak-izi-bulundu-146683.html
İlgili Aramalar:
Çanakkale' de 2000 yıllık ayak izi Çanakkale' de 2000 yıllık ayak izi Reviewed by Unknown on 06:08 Rating: 5

Hiç yorum yok